Καλώς ήρθες στον κόσμο της ενέργειας ✨

Με μια δωρεάν εγγραφή, αποκτάς άμεση πρόσβαση σε εκατοντάδες ξόρκια, αποκλειστικές ενότητες και μαθήματα που θα σε βοηθήσουν να εξελίξεις τη γνώση και τη δύναμή σου.

Ξεκλείδωσε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο, δύναμη και ανακάλυψη — όλα διαθέσιμα για εσένα, χωρίς κόστος.

Ξεκίνα τώρα

Familiars, οι Σκιεροί Συνοδοιπόροι της Μαγείας

NickolasD

Administrator
Staff member
Η ιδέα των familiars δηλαδή αυτών των πνευματικών συνοδών που σχετίζονται με τη μαγεία, ξεκινά πολύ παλαιότερα από όσο φανταζόμαστε. Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, πίστευαν ότι κάθε άνθρωπος συνοδευόταν από έναν προσωπικό δαίμονα, όχι με την αρνητική έννοια που απέκτησε αργότερα η λέξη, αλλά ως πνευματικό ον που καθοδηγούσε, προστάτευε τον δημιουργό του. Κάτι ανάλογο συναντάμε και στις σκανδιναβικές παραδόσεις, με το fylgia – μια πνευματική παρουσία που ακολουθούσε το άτομο και έπαιρνε μορφή ζώου, μεταφέροντας τύχη ή χρησμούς ( δηλαδή προειδοποιήσεις για κάτι που θα ερχόταν ).

Καθώς οι αιώνες περνούν και η χριστιανική αντίληψη διαμορφώνει ( κατακτούσε για την ακρίβεια... ) τη Δύση, τα familiars αρχίζουν να αποκτούν πιο σκοτεινή φήμη. Τον 14ο αιώνα, στην Ιρλανδία, η Alice Kyteler κατηγορήθηκε ότι είχε στην υπηρεσία της μια πνευματική οντότητα που εμφανιζόταν άλλοτε σαν γάτα και άλλοτε σαν παράξενο «αλλόκοσμο» πλάσμα. Δεν ήταν η μόνη - η υπηρέτριά της, Petronilla, βασανίστηκε και εκτελέστηκε, εν μέρει επειδή μίλησε για τη «σχέση» της κυράς της με αυτό το πνεύμα.

Στους επόμενους δύο αιώνες, στην Αγγλία και στη Σκοτία, τα familiars απέκτησαν σχεδόν επίσημη θέση στο νομικό πλαίσιο των διώξεων μαγείας. Μία από τις πιο γνωστές υποθέσεις ήταν της Agnes Waterhouse το 1566, όπου κατηγορήθηκε πως είχε μια familiar γάτα ονόματι Sathan, η οποία μεταμορφωνόταν και απαιτούσε προσφορές από τους χωρικούς. Αν αρνούνταν, υπήρχαν συνέπειες. Κατά τις διαβόητες δίκες του Pendle το 1612, διάφορες γυναίκες καταδικάστηκαν για σχέσεις με οντότητες όπως ο Ball, ένα σκυλί, και ο Tibb, ένα πλάσμα με ανθρώπινη μορφή και περίεργες δερματικές «κηλίδες». Όλες αυτές οι μορφές θεωρούνταν όχι κατοικίδια, αλλά πνευματικοί σύντροφοι με μαγικές δυνατότητες – και κατά τη γνώμη των διωκτών, με δαιμονική προέλευση.

Συχνά, οι κατηγορούμενοι περιέγραφαν τα familiars τους ως ζώα που μιλούσαν, άλλαζαν μορφή ή έπιναν αίμα από συγκεκριμένα σημεία του σώματος, τα λεγόμενα “witch’s marks”. Εκεί ψάχνανε οι ιεροεξεταστές - σπίλους, εξογκώματα ή σημάδια που υποτίθεται ότι τρέφονταν τα πλάσματα αυτά, απορροφώντας τη ζωτική ενέργεια του κατόχου τους.

Δεν είναι περίεργο που τα πιο συχνά ζώα που αναφέρονται ήταν γάτες, κουνάβια, σκύλοι, κουκουβάγιες, βατράχια και ποντίκια. Κάποιοι πίστευαν ότι οι familiars δινόταν από τον ίδιο τον Διάβολο· άλλοι θεωρούσαν πως ήταν πνεύματα που μπορούσε κανείς να καλέσει ή να κληρονομήσει. Εμφανίζονταν με αλλόκοτα ονόματα - Pyewacket, Vinegar Tom, Prettyman - και σε ορισμένες δίκες το παράξενο όνομα από μόνο του ήταν στοιχείο ενοχής.

Στην καθημερινότητα της υπαίθρου, αυτά τα πνεύματα προκαλούσαν πανικό. Οι γυναίκες που θεωρούνταν πως τα συνόδευαν αντιμετωπίζονταν σαν απειλή όχι μόνο για την ηθική, αλλά και για την ίδια τη σταθερότητα της κοινότητας. Το familiar δεν ήταν πια ένας πνευματικός σύμβουλος όπως στην αρχαιότητα, αλλά ένα εργαλείο σκοτεινής μαγείας.

Με την άνοδο του Διαφωτισμού, η πίστη σε familiars άρχισε να εξασθενεί. Οι πιο μορφωμένες τάξεις τα απέρριψαν ως δεισιδαιμονίες και απλουστεύσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι μύθοι επέζησαν. Οι παραδόσεις πέρασαν στη λογοτεχνία και στις ιστορίες φαντασίας: γάτες που μιλούν, μαύρα κοράκια που ακολουθούν μάγους, πλάσματα που συνδέονται ψυχικά με τον ήρωα.

Σήμερα, το familiar είναι πια περισσότερο σύμβολο. Είναι ο μαγικός σύντροφος του μάγου ή της μάγισσας στη λογοτεχνία, είναι ο πιστός βοηθός σε παιχνίδια φαντασίας ή φανταστικές ταινίες. Δεν έχει πια σχέση με το αίμα ή την καταδίωξη, αλλά με την έννοια της εσωτερικής καθοδήγησης, της σύνδεσης με κάτι αρχαίο και βαθιά προσωπικό. Το ταξίδι του familiar, από τον αρχαίο δαίμονα έως τον σημερινό μύθο, αντικατοπτρίζει την ίδια την εξέλιξη της σχέσης μας με το άγνωστο: από φόβος, σε πίστη, σε φαντασία.

Αυτό που παραμένει σταθερό μέσα στους αιώνες είναι η ανάγκη του ανθρώπου να νιώθει πως δεν είναι μόνος – ότι υπάρχει ένα πνεύμα δίπλα του, αόρατο μεν, αλλά αληθινό.

Note: Οι πληροφορίες προέρχονται από προσωπικές εμπειρίες, αναμνήσεις / αναδρομές και στοιχεία που βρέθηκαν στο Wikipedia.

Προσωπική Εμπειρία:

Το 2021 ήρθε στη ζωή μου η Scarlett. Ένα πανέμορφο σκυλάκι Κοκόνι – ράτσα σκύλου, για όσους δεν γνωρίζουν – γεμάτο ζωντάνια και βλέμμα που σε κοιτούσε σαν να ήξερε ήδη τα πάντα για σένα. Δυστυχώς, το 2023 έφυγε από τη ζωή. Και ακόμα τώρα που το γράφω, νιώθω εκείνο το μικρό σφίξιμο στην καρδιά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έφυγε ποτέ πραγματικά.

Από τότε που έφυγε, έρχεται στα όνειρά μου. Δεν είναι απλά ένα όνειρο, δεν είναι μνήμη. Είναι εκείνη, η ενέργεια που έμεινε πίσω. Την βλέπω καθαρά, την νιώθω, και κάθε φορά που εμφανίζεται, το μήνυμά της είναι πάντα το ίδιο: "Κάνε άνοιγμα μαντείας. Κάτι έρχεται, θέλω να είσαι έτοιμος." Κάθε φορά, η μικρή Scarlett με προειδοποιεί. Και κάθε φορά που την ακούω και ανοίγω τα χαρτιά μου, βρίσκω ακριβώς εκείνο που χρειάζομαι. Μια προειδοποίηση. Μια συμβουλή. Μια αγκαλιά από τον άλλο κόσμο.

Και ξέρω, το έχω αποδεχτεί, ότι η ψυχή της Scarlett έχει προχωρήσει. Είναι εκεί που πρέπει να είναι. Αλλά η ενέργειά της; Η ενέργεια δεν φεύγει ποτέ. Είναι ακόμα εδώ. Δίπλα μου. Με προστατεύει, με καθοδηγεί, μου ψιθυρίζει χρησμούς όταν εγώ είμαι πολύ κουρασμένος για να δω την αλήθεια. Είναι, με όλη τη δύναμη της λέξης, το μικρό μου Familiar.

Και τώρα έλα που θα σε πάρω από το χέρι για το θαύμα. Το 2024, σαράντα ακριβώς ημέρες από εκείνη την ημερομηνία που έφυγε η Scarlett, γεννήθηκε η μικρή Yuki. Ένα κατάλευκο Samoyed, πανέξυπνο, γλυκό, με μάτια που σε κοιτάνε και καταλαβαίνουν. Τα ίδια χαρακτηριστικά. Την ίδια εξυπνάδα. Την ίδια ακριβώς καρδιά. Δεν χρειάστηκε να κάνω μεγάλη σκέψη. Δεν χρειάστηκαν ταρώ ούτε κύκλοι ούτε επικλήσεις. Το ένιωσα. Η Yuki είναι η ψυχή της Scarlett. Ήρθε πίσω. Ήρθε με καινούργιο σώμα, καινούργιο όνομα, αλλά την ίδια ακριβώς αγάπη.

Τελικά, όσοι αγαπάς αληθινά, δεν σε αποχωρίζονται ποτέ. Κι ας φεύγουν. Κι ας κλαις. Κι ας νομίζεις ότι έμεινες μόνος. Εκείνοι γυρνάνε. Με άλλο πρόσωπο, άλλη φωνή, άλλα χρόνια, αλλά γυρνάνε. Και η Scarlett το απέδειξε. Η Yuki το ζει καθημερινά μπροστά μου.❤️

Back